Francis Enjalbert
Des coproduits comme la pulpe de betterave, la drèche de blé ou des coproduits de biscuiterie peuvent être valorisés en engraissement de taurillons.
Les risques liés à des approvisionnements irréguliers ou à des écarts de composition chimique par rapport aux valeurs moyenne doivent être gérés.
Disciplines : Nutrition
Mots-clés : Coproduit, pulpe de betterave, drèche de blé, biscuits, taurillon.
A case study of dairy ruminant nutrition: diet based on by products for steers
By-products as beet pulp, wheat distillers’ grain and biscuit can be used in steers production.
Risks associated with unstable supply or chemical composition differing from table values must be managed.
Early intervention improves the prognosis, but high risks of relapse remain. The etiology of this syndrome is not yet clearly established: it seems that its occurrence requires the combined action of two agents, one bacterial (Clostridium perfringens type A or Escherichia coli producers of shigatoxins – STEC) and other of mycotic origin, probably via a mycotoxin. It still remains to better understand its pathophysiology to propose truly preventive measures.
Disciplines : Nutrition
Key words: by-product, beet pulp, wheat distiller’s grain, biscuits, steers.
1980 : Diplômé de l’école nationale vétérinaire de Toulouse (ENVT)
1981 : Doctorat vétérinaire, Université de Toulouse
1985 : Agrégé des écoles nationales vétérinaires en Alimentation animale
1994 : Doctorat de l’Institut national polytechnique de Toulouse, spécialité Productions animales et Qualité des denrées.
Depuis 1982 : Maître-assistant, Maître de Conférences, puis Professeur à l’ENVT
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