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Particularités de la maîtrise des infections mammaires en élevages à traite robotisée

Ellen Schmitt - van de Leemput

Hors-série - Lutte contre les infections mammaires

Disciplines : Zootechnie, Nutrition, qualité du lait
Mots-clés : Mammite, Comptage cellulaire, Alimentation, Traite robotisée, tarissement, lactation, vache laitière
Specific insight in the control mammary gland infections at a AMS farm
Milk quality in a dairy farm is defined by the number of intramammary infections and the cell counts of the milk per cow and in the bulk tank milk. It has been demonstrated that the milking process and the milking equipment have an important influence on the milk quality. Milking with AMS equipment differs from milking in the traditional milking parlour in several regards.
Firstly, the equipment: Four individual teat cups to milk one cow versus one milk cluster that integrates the four teat cups. Also, in a AMS system, one set of equipment is available per 65 cows, compared to one per 6 or 7 cows in a traditional milking parlour. Furthermore, also the pre- and postdipping procedures are automised. Finally, most importantly, in an AMS milking system, the cows decided themselves whether they are going to be milked or not: their health and mobility is essential for AMS milking to be a success.
AMS milking demands a different management from the farmer and the veterinarian. This article describes how to rapidly analyse an herd using AMS and the measures to apply to improve milk quality
Disciplines : Milk production, robot milking, milk quality, Nutrition
Key words : Mastitis, Cell count, Nutrition, AMS, Dry off, Lactation, Dairy cow

I1 LES OBJECTIFS POUR LA QUALITÉ DU LAIT EN TRAITE ROBOTISÉE

I1 COMMENT ABORDER LES PROBLÈMES DANS LES ÉLEVAGES

OÙ LES NORMES DE QUALITÉ NE SONT PAS ATTEINTES ?

I2 Les infections liées à la période sèche : la conduite des vaches taries

I2 Les infections liées à la lactation : la propreté des animaux

Tableau – Complémentation d’aliment au robot

Figure 1 – Comparaison de mesures de la traite en direct

avec l’outil VADIA : traite robotisée versus en salle

I1 COMMENT RÉGLER LE ROBOT

Figure 2 – Le nombre de traites par heure dans la journée

I2 La fréquentation du robot

I2 L’accès au robot

Figure 3 – Le principe d’une ration à l’auge pour un cheptel en traite robotisée

I3 Temps libre (p. cent temps libre)

I3 Comment établir une bonne ration

I2 Santé et mobilité

I2 L’implantation des robots dans le bâtiment et la conception du bâtiment

I1 CONCLUSION

 

4 photos illustrent cet article

Ellen Schmitt – van de LeemputEllen Schmitt, DVM, PhD, Dipl ECBHM & ECAR

Ellen Schmitt est vétérinaire praticien à Vetformance, Villaines la Juhel, France

1994 : Diplômée de l’École vétérinaire de Utrecht, Pays Bas

1998 : PhD, École vétérinaire de Utrecht, Pays Bas

1994 – 1998 : Vétérinaire et chercheur au Département d’obstétrique & gynécologie, École vétérinaire Utrecht, Pays Bas

1998 – 2000 : Clinical trial manager, Johnson & Johnson, Beerse, Belgium

2001 – aujourd’hui : Vétérinaire praticien et associé à Vetformance, Villaines la Juhel, France

Ellen Schmitt, DVM, PhD, Dipl ECBHM & ECAR

Ellen Schmitt is a associate and veterinarian at Vetformance, Villaines la Juhel, France

1994 : DVM Utrecht University, The Netherlands

1998 : PhD Utrecht University, The Netherlands

1994 – 1998 : Veterinarian and researcher at Department of Obstetrics and Gynaecology of farm animals, University of Utrecht, The Netherlands

1998 – 2000 : Clinical trial manager, Johnson & Johnson, Beerse, Belgium

2001 – Today : Associate and veterinarian at Vetformance, Villaines la Juhel, France